Formsvacka, formtopp, formsvacka eller bara PDO?

Vad är det som får ett och samma lag att under fem månader hinna med en förlustsvit på sex matcher, en segersvit på 14 och sen följa upp det med fem raka nollpoängare?
Är insatserna verkligen så svajjiga? Eller kan det finnas något annat som påverkar? Jag har i alla fall svårt att tro att tjugo professionella ishockeyspelare kan helt tappa sina kunskaper från en dag till en annan. 

Tar vi en titt på lite nyckelvärden i statistiken så kan vi se att mellan den 14 matcher långa vinstraden och den i nuläget fem matcher långa förlusttrenden så skiljer det egentligen inte särskilt mycket.

streaks

Man har visserligen lite fler turn-overs(när motståndarna stjäl pucken) jämfört med steals(puckstölder från motståndaren), vilket dock får ses som en fullt naturlig utveckling när man har ökat sitt puckinnehav med ungefär tre procentenheter.
Det vi kan se som de faktorer som främst påverkar poängutdelningen för BIK är PDO. Alla andra värden är väldigt jämna, men lagets PDO – ni vet detdär måttet på hur mycket pucken studsar ”rätt” – har sjunkit med hela 13 procentenheter. Att det skulle sjunka är en fullt naturlig utveckling då inget lag kan ha ett PDO på 106,33% över lång tid i en så pass jämn serie som hockeyallsvenskan trots allt är.

Fullt medveten om att den försämrade statistiken i special-teams även det är en gemensam nämnare mellan förlustsviterna, men det ser jag i mångt och mycket som en effekt av ett sänkt PDO.

Man kan även fråga sig om skott för och skott emot verkligen säger så mycket om hur spelet sett ut? Om man släpper till 12 fria skottlägen i slottet, så är väl det farligare än 25 skott från blålinjen? Och på så sätt borde PDO sjunka som en sten ifall man låter motståndarna stå och prickskjuta inne i slottets kärna?
Självklart har skottkvalitéen en stor inverkar i hur farligt det är, därför har jag även tagit fram en liten tabell där vi tittar på hur många skott per match som kommer från ”slottet”. Ni kanske minns mitt inlägg som visade att 85% av de mål BIK släpper in, och 88% av de mål BIK gör, skapas just därifrån?

streaks2

Även på denhär tabellen kan vi notera att det är ganska snarlika siffror mellan de två senaste ”streaks” BIK haft. Så vi kan inte skylla bort sänkningen i PDO på varifrån skotten avfyras heller. Utan vi får nog helt enkelt acceptera att det är en naturlig reaktion på en lång period av ovanligt hög effektivitet.

Poängen med dagens inlägg är att vi kanske inte ska såga spelarna vid fotknölarna bara för att studsarna inte går med dem i samma utsträckning nu som för ett par veckor sedan, när insatsen i många och mycket är av samma kvalité som den varit sedan jul. Men våra intryck från en hockeymatch vi sett färgas oftast allt för mycket av PDO och allt för lite av Corsi% och Possesion%, som egentligen säger mer om insatsen än vad det som står på resultattavlan gör.
Sen vet såklart jag också att det är dedär siffrorna på resultattavlan som delar ut poängen, och inte insatsen. Men, över tid så leder bra dagliga insatser i stort sett alltid till ett bättre slutresultat än tillfällig ”toppform” pga hög PDO.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s