Corsi – receptet för framgång?

corsitop5

Där har ni topp-5 i EV Corsi% de två senaste säsongerna i hockeyallsvenskan. Man kan ganska snabbt konstatera att den listan stämmer ganska väl med listan över vilka lag som nått störst framgångar. 

Om vi börjar med att titta på 2013/14 så ser vi att laget med bäst EV Corsi% i grundserien, Djurgården, också blev det enda laget som tog klivet upp till SHL. Med andra ord, det lag som nådde den största framgången. Vi kan även notera att av topp-4 i Corsi 2013/14 så tog sig tre av dom lagen till kvalserien.

Går vi vidare och tittar på den precis avslutade säsongen, 2014/15, så ser vi att även denna säsong så har grundseriens bästa Corsi-lag tagit klivet upp i SHL. Av de fem bästa Corsi-lagen så fick fyra spela direktkval. De tre lag som tog klivet upp i SHL återfinns alla i topp-4 av Corsi-tabellen.

2014/15 var även första säsongen vi fick uppleva bäst av fem och bäst av sju matchserier i hockeyallsvenskan. I de två matchserier som innehöll ett möte mellan två hockeyallsvenska lag så vann laget med den bästa EV Corsi% från grundserien i båda fallen.

Vi ska självklart även ha i åtanke att de två senaste säsongerna så har båda åren ett lag från den absoluta botten i Corsi-tabellen fått spela SHL-kval. Västerås 2013/14 och Vita Hästen 2014/15. Båda de lagen har dock levt på ett extremt målvaktsspel under grundserien och visade sig senare vara helt chanslösa i kvalspelet.

Med den tydliga trenden att ett spel baserat på puckinnehav med högt Corivärde så tydligt leder till framgång kan man självklart lyfta frågan om inte de hockeyallsvenska klubbarna bör börja sammanställa sina egna databaser med Corsi% och annan avancerad statistik på individnivå för ligans alla spelare, då detta mätverktyg av spelares inverkan på spelet mycket väl kan bli en avgörande detalj i framtida rekrytering av spelare. Och kanske finns det lag även i hockeyallsvenskan, och inte bara NHL och SHL, som börjat tänka i dessa banor..?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s