Skottzoner, avstånd och sannolikhet för mål

Den senaste månaden har jag granskat de skott på mål som skjutits under hockeyallsvenskan den gångna säsongen för att se hur utfallet har påverkats av avståndet till mål.
Då man inte för statistik på exakt avstånd till målet så valde jag dock att istället för att räkna ut skottavståndet dela in planen i sex olika zoner och därefter räkna ut skottutdelningen i de olika zonerna.
För att säkerställa att materialet blir så korrekt som möjligt har jag fört över alla skottplaceringar från ishockeyförbundets matchrapporter manuellt, därefter tagit bort samtliga mål i tom bur och efter det videogranskat målen för att se att de blivit korrekt placerade.
Jag har dock inte haft någon möjlighet att kvalitetssäkra placeringen för samtliga skott, dels pga brist på videomaterial men även ur ett rent tidsperspektiv. Att geneomföra granskningen på detta sätt har tagit ungefär 70 timmars effektivt arbete, skulle jag ha videogranskat samtliga skott så hade jag fått sagt upp mig från mitt jobb och studerat video dygnet runt hela sommarn.

Nåväl, jag valde som sagt att skapa sex olika zoner från varifrån skotten har avfyrats och här har ni en väldigt vacker paintbild på dessa zoner:

malzoner3.0_malad_avstand

Tittar man på den statistik jag loggat så kan man se att i de två rödfärgade områdena(som jag valt kalla A- & B-skott) så har 84% av säsongens mål gjorts, men endast 58% av skotten avlossas i det området.
Viktigt att komma ihåg är dock att även om inte skotten utifrån det röda området resulterar i särskilt många mål så hjälper de till att skapa situationer för avslut inom det röda området.

Vi går vidare att tittar på hur skottprocenten ser ut i de olika zonerna:
malzoner3.0_malad_procent

Här kan vi se att utdelningen sjunker väldigt drastiskt ju längre från målet man kommer. Jag har läst undersökningar i NHL som visat att skott från närmare än 30 feets(~9m) har en högre utdelning än genomsnittet och skott längre ifrån än 30 fötter således har en lägre utdelning än genomsnittet.
Den genomsnittliga skottutdelning i hockeyallsvenskan denna säsong var 9,12%, så 30 feets-regeln bör stämma bra här med.

Som tidigare nämnts så har jag i det här fallet enbart registrerat skott som träffat mål, hade jag samlat in samtliga skottförsök är jag övertygad om att skillnaderna i utdelning hade varit ännu större. Det är självklart lättare att träffa mål – och svårare att täcka ett skott – ju närmare målet skottet avlossas. Kommande säsong kommer jag därför logga även placering för skottförsök.

Lägger även med en skärmdump från all data jag har insamlad, så ni själva kan se hur många skott, och mål, i de olika zonerna varje lag har.

skottzoner_52omg

Totalt va det fyra lag – Malmö, Rögle, Karlskrona & Timrå – som avlossade 60+% av sina skott i de röda zonerna. De tre förstnämnda tillhörde toppen av ligan i skottutdelning samt målproduktion och tog även klivet upp till SHL. Timrå däremot hade fjärde sämst utdelning i ligan, trots att man avlossade 62,17% av sina skott i de röda området. Dock endast 25,88% i A-området, vilket var 4-8% mindre än de tre tidigare nämnda lagen.

Jag kommer nu använda denna data för att även räkna ut målvakternas räddningsprocent i de olika zonerna. Det inlägget bör dyka upp här på bloggen inom någon vecka.

Annonser

5 reaktioner på ”Skottzoner, avstånd och sannolikhet för mål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s