Skott- och målchansgeneration

Under den gångna säsongen har jag loggat passningar som leder till skott för BIK och i dethär inlägget kommer jag att publicera lite av den statistiken för BIKs forwards.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 15.45.17

Om vi inleder med samtliga skott så ser vi att Lilliz är i en klass för sig när det gäller att skapa skott, och skapar man över sju(7) skott per match så är det kanske inte så konstigt att man producerar mängder med poäng.
Vi kan även konstatera att av de åtta(8) forwards som producerat mest skott under säsongen 2015/16 så är det enbart Höggren som ser ut att bli kvar kommande säsong. Med det i baktanke så känns det ganska skönt att det första nyförvärvet är en av norska ligans mest skottvilliga spelare.

Vi kan även gå vidare att titta på hur många heta målchanser spelarna skapar per match.

hdscgeneration

Här väljer jag att ta bort den sekundära passningen och enbart titta på primära passningar och avslut. Bland heta målchanser så räknas alla skott som tagits inne i A-zonen. Samtliga styrningar, returskott, direktskott inne i A+B-zonen samt skott efter pass över centrallinjen inne i A+B-zonen.
Anledningen till att jag valt att klassa avslut i just dessa scenarior som heta målchanser är att i den datamängd på drygt 100 loggade matcher jag har från hockeyallsvenskan iår så har dessa avslut samtliga en utdelning på över 22%.

Bjuder även på två stapeldiagram med vilka som tar avsluten från de två största passningsproducenterna.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 16.03.00

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 16.05.04

Dessa diagram avser enbart primära passningar och det är ganska intressant att se skillnaderna. Man ser direkt ganska tydligt att dethär är två spelare som har spelat ihop under säsongen då båda toppar varandras grafer.

Men därefter skiljer det endel. På Lilliz diagram så är det mycket passningar till backar som tar avslut medan det på Erik Thorells diagram är ett stort hopp från ettan Lilliz ner till broder Gustaf och sedan ytterligare ett stort hopp ner till övriga.
Faktum är att Lilliz och Gustaf Thorell står för nästan hälften av samtliga avslut som skapats på pass från Erik Thorell.
Erik Thorell skapar främst skott djupt nere i zonen via sina passningar, vilket självklart är en bidragande faktor till att utdelningen på skott efter passning av Erik Thorell är höga 17,74% samtidigt som utdelningen efter pass från Lilliz ligger på 7,22%. Frågan är dock om en så hög utdelning som 17,74% verkligen är upprepningsbar över lång tid?
Vi kan även notera att via pass från Erik Thorell så kommer 59,85% av avsluten från forwards, samtidigt som samma siffra för Lilliz är 40,74%.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s