Vem väljer du?

backjamforelse

Jag la för en tid sedan ut denna bild på twitter och ställde frågan; Inga namn, bara siffror. Vem väljer du?

Backarna du väljer mellan är de två backar som hade mest istid för BIK under den gångna säsongen och samtliga som svarade på frågan valde back 2.
Det intressanta är att hade jag skrivit ut namnen istället för back 1 och back 2 är jag tämligen säker på att många hade svarat annorlunda.
Back 1(Oskar Carlsson) beskrivs ofta i media och bland fans som lagets defensiva klippa och fick av supporterklubben pris som årets försvarare, samtidigt som back 2(Henrik Larsson) ofta beskrivs som säkerhetsrisk bland åskådare på läktaren och fans i diverse sociala medier.

När det gäller spel utan puck i försvarszonen kan jag hålla med om att Carlsson har en uppsida mot Larsson. Något som dock kan vara en utmaning att understryka med statistik. För när vi ska kvantifiera defensiv inverkan försöker vi egentligen kvantifiera bortfallet av något(skott, målchanser etc).
Det ultimata hade då kanske varit att ha istider i egen zon utan puck, men den lyxen har vi inte i den data vi får jobba med här. Så jag har valt att titta på On-ice Sv%(alltså målvaktens räddningsstatistik med spelaren på isen) och varifrån skotten kommer när spelaren är inne.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 13.18.28

Om vi inleder med att titta på On-Ice Sv% så ser vi att Carlsson har befunnit sig runt 90% större delen av säsongen och Larsson runt 86%. Så den statistiken styrker att det möjligen är så att de skott BIK släpper till med Larsson på isen är något farligare än när Carlsson är inne. Forskning på detta i NHL har dock visat att det är ytterst få backar som har en signifikativ inverkan på räddningsprocenten över en längre tid. Och trenden i detta diagram styrker den tesen då vi ser att de flesta linjer drar sig mot 89-90%, så frågan är om skillnaderna hade varit ännu mindre om man spelat 57 matcher till?
Vilket såklart är den mest intressanta frågan, då vi vill använda statistiken för att kunna ta mer informerade beslut inför framtiden. Inte för att se vad som hänt. Det viktiga är att försöka kunna förutse vad som kommer hända.

shotlocation

Tittar vi på vad det är för typ av avslut som avfyras mot BIK-målet med dessa herrar på isen så ser vi att Carlsson har en edge där med. Drygt 57% av skotten med Carlsson på isen kommer från utsidan och endast var femte avslut är vad vi klassar som en het målchans.
När det gäller heta målchanser så räknar jag där in samtliga skott i A-zonen, styrningar, returskott, direktskott i A+B-zonen samt skott i A+B-zonen som kommer efter en passning över centrallinjen.

Sett till den statistik vi har att tillgå så tycks alltså Carlsson vara den bättre i spelet utan puck i försvarszonen. Men är det den egenskapen som ska värderas tyngst när vi bedömer en back? Är det den enda form av försvarsspel och det enda viktiga hos en back? Saknas produktionen framåt blir det svårt att hamna på plusdifferans hur stabil man än må vara i den egna försvarszonen.

Som jag ser det så finns det tre olika stadier av försvarsspel. Spelet i egen zon(som egentligen är den sista fasen, och den man i största möjliga mån vill undvika), mittzons/spelvändningsförsvar(fas 2) och puckinnehav(fas 1).
Att då vara den starkare spelaren i två av de tre faserna av försvarsspel ger en bättre helhet vilket över tid leder till en bättre måldiff.
Ibland kan jag tycka att det låter som man anser det vara mer ädelt att förlora sin match med 0-1 än att vinna den med 5-4. Värdet på en low-event spelare med minusdifferens bör aldrig bedömas högre än värdet på en high-event spelare med plusmarginal. Ishockey är trots allt en tävling i att göra flest mål och det är utefter de förutsättningarna som poängen delas ut och tabellen ritas.

Så, vem hade jag då valt? Back 2.
Henrik Larssons förmåga att kontrollera mittzonen och sätta igång spelet från egen zon på spelare i fart ger en klart bättre effekt i ett lag som vill spela en upptempo-hockey och driva spelet. Jag förväntar mig dock att Oskar Carlsson kommer ha en bra säsong i sin nya klubb, Tingsryd, där spelsystemet bör passa honom väldigt bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s