VIDEO: Vad gör ett 60-40 backpar?

Detta kommer bli ett något annorlunda inlägg mot de jag brukar publicera här. Istället för ett gäng grafer och statistik kommer jag presentera 8 kortare videoklipp som visar vad ett statistiskt sett väldigt framgångsrikt backpar gör.

Backparet det handlar om är Theodor Lennström(63) och Henrik Larsson(94). När de spelar ihop och är på isen har de 61,32% CF. Vilket betyder 699-441 i skottförsök.
När de inte är inne på isen tillsammans har BIK haft 47,31% CF, 1536-1711 i skottförsök.
Tittar vi på målskillnader – som i slutändan är det enda som betyder något – så har backparet spelat 36-30(54,55% GF). Och den tid de inte varit på isen tillsammans är målskillnaden 84-88(48,84% GF).

Fokusen kommer ligga på hur de hanterar spelet genom mittzonen vilket undviker att de hamnar under belägring i egen zon och istället skapar spelvändningar och kontrollerade utgångar ur egen zon. Två väldigt viktiga hörnstenar i spelet för att kunna få en positiv skottdifferens.

 

Vi inleder med det allra första som sker vid pucktapp i offensiv zon. Att försöka vinna tillbaka pucken innanför offensiv zon.

Pinch, active D

Almtuna är påväg att göra en kontrollerad zon-utgång genom Selin(49). F3(Björklund,14) läser att en spelvändning är pågång och täcker hemåt och skär av möjligheten för en ‘stretch pass’ genom mitten.
Henrik Larsson(94) kliver ner hårt längs sargen och separerar Selin från pucken, vilket skapar en turnover. Detta gör att Erik Thorell(20) kan vinna tillbaka den och BIK får såväl fortsatt zon-tid som ett bra skottläge när övriga Almtuna är påväg framåt, istället för att Almtuna kan vända spel.

Tekning i Almtunas zon. Almtuna vinner den och är påväg att få ett snabbt utspel ur zonen på Lööke(12).
F3(Daggen,61) och D2(Lennström,63) har direkt vid tekningsförlusten täckt hemåt, vilket gör att Larsson(94) törs spela aggressivt på Lööke innanför offensiv blå. Här vinner man inte tillbaka pucken i offensiv zon, men vinner en lös puck i mittzonen och får en chans att vända tillbaka spelet till Almtunas zon.

Entry Defense, breakups

Nästa del blir nästa fas av försvarsspel; Att återvinna pucken i mittzonen och skapa spelvändningar på ett motstånd som är påväg framåt för att anfalla.

Oskarshamn vinner pucken i egen zon, vänder spelet med en sarg-ut förbi BIKs första våg av press. Deschamps(7) får pucken i mittzonen och försöker skära in på insidan av Larsson(94).
Istället för att backa av så litar Larsson på sin backpartner och sitt eget fotarbete och vågar stå upp. Går in i kroppen på Deschamps och separerar honom från pucken. Lennström fångar upp den lösa pucken och startar direkt igång spelet ut på Nilsson(33) som kommer in från båset. Tack vare att man våga spela aggressivt på egen blå har man nu skapat en spelvändning på Oskarshamn istället för att hamna under belägring i egen zon.
Notera även hur Larsson ser att Lennström kommer skicka iväg spelet i offensiv riktning och fyller på direkt. Detta gör att han finns med dels som ett passningsalternativ i mitten efter Nilsson klivit in i offensiv zon, eller annars kan fullfölja mot mål vid ett skott utifrån.

Entry Defense, forced dump-in

Oskarshamn har pucken i burskydd och BIK applicerar ett styrspel. Oskarshamn väljer ett uppspel längs högerkanten(BIKs vänstra). Bra gap-control från BIK gör att Oskarshamn fångas upp i mittzons-fällan och tvingas att dumpa ner pucken mot Victor Öhman(78) på den svaga sidan.
Väl nere i defensiv zon är BIK i ett kraftigt numerärt övertag och Lennström(63) separerar Öhman från pucken samtidigt som Karlsson(27) tar hand om den lösa pucken och sätter snabbt igång spelet på Berglund(17). Larsson(94) fyller snabbt på i anfallet vilket skapar en spelvändning med 3-2 övertag.

Defensive Zone breakouts

BIK överbelastar djupt i egen zon. Pucken kommer ut till Larsson(94) som gör en av sina många frånvändningar och spelar en kort passning till Lennström(63). Detta lurar bort Leksands två pressande forwards och skapar tid för Lennström att göra ett uppspel på forward(Nilsson,33) i fart och BIK får en spelvändning med ett 3-2 övertag.

Tingsryd sätter press på BIK djupt nere i zonen. Henrik Larsson(94) drar återigen på sig två forwards med sina frånvändningar, släpper sedan ut pucken på en öppen yta till Nilsson(33).
För att skapa bra alternativ för Nilsson avancerar han sedan uppåt i mitten och får tillbaka pucken, skapar en kontrollerad ingång i offensiv zon och släpper ut pucken på kanten till Wessner(62). Fullföljer sedan mot Tingsrydsmålet för att kunna snappa upp eventuell retur/inspel från Wessner.
Återigen ett bra bevis på hur man inte bara nöjer sig med att få ut pucken ur den egna zonen utan vill även plantera den nere hos motståndarna.

Timrå dumpar in pucken, sätter sedan press i 1-2-2 format. Lennström(63) hämtar pucken bakom mål och gör en reverse till Larsson(94) för att få bort F1(Öhrn,19). Larsson kan då runda kassen och kliva upp med pucken i mitten. Samtliga tre forwards i Timrå har nu blicken vänd mot Larsson samtidigt som Lennström trampar upp fart bakom F1 vilket skapar ett bra uppspelsalternativ för Larsson.
Lennström tar sig sedan genom mittzonen och skapar en kontrollerad ingång, skott på mål och en offensiv tekning genom detta.

Defensive Zone Face-off breakout

Utspel från defensiv tekning är ett av de tillfällen då man ofta upplever att man verkligen behöver en höger- och en vänsterfattad back i varje par. För att kunna föra pucken med forehand bakom mål och göra ett uppspel på den svaga sidan. Men även här har BIK haft stor nytta av Henrik Larssons frånvändningar då vi ofta fått se denna variant där han vänder bort den första pressen och sedan skrinnar/spelar ut pucken på insidan.
Notera även hur han plockar ner pucken på tennis innan han vänder bort Pierre Engvall(10).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s