Quality of Competition och Zon-matchning för BIK-backar

Detta inlägg kommer skrapa lite på ytan vad gäller Quality of Competition och zon-matchning. Särskilt när man ser några spelare som sticker ut rejält i skottdifferens mot övriga lagkamrater blir det extra intressant att studera denna statistik för att se om matchningen av spelarna kan vara en del i de stora skillnaderna. Därför har jag valt att titta på BIKs backar där vi har ett par med 57-59 CF%, samtidigt som övriga backar ligger inom 46-50%.

Vad är då Quality of Competition?
QoC kan enkelt sammanfattas som en statistik som visar vilken svårighetsgrad av motståndare som spelaren har matchats mot. Artiklar på ämnet i NHL har visat att för varje 1 procentenhet bättre Corsi For motståndaren har så sjunker generellt spelarens Corsi For med 1,5 procentenheter. Så QoC har helt klart en påverkad på spelarnas resultat, dock krävs det en hård matchning innan det börjar påverka resultaten på allvar.

Ett problem som dock uppstår när vi ska titta på QoC i hockeyallsvenskan är att vi helt enkelt inte har data på alla lag och vet vilken Corsi-nivå alla motståndare ligger på. Därför har jag valt att helt lita på tränarnas rankning av sina egna kedjor, generellt så brukar den stämma ganska så bra.

Skärmavbild 2016-04-21 kl. 10.24.40

Grafen här visar att överlag så matchas spelarna ganska likvärdigt. Thelander något mindre mot Topp-9 forwards än övriga, men det är ingen spelare i backbesättningen som blir direkt ”skyddad” i sin matchning. Lägger även ut ett kanske något enklare stapeldiagram för att kunna se andel mot Topp 6 och Topp-9.

Skärmavbild 2016-04-21 kl. 10.24.03

När vi beskådat dessa två grafer så kan vi konstatera att backparet 25-67 har haft en lite, lite enklare arbetsbörda om man enbart ser till kvalitet på motståndarna. Men övriga fyra backar ligger väldigt tätt. Nästa steg blir att se var på isen spelarna startar sina byten.

Zonstater 

Skärmavbild 2016-04-21 kl. 21.20.21

Innan vi ens börjar granska detta diagram så är det viktigt att förstå vilka byten det handlar om här. De byten som ingår i en spelares zonstarter är de som startar i samband med en tekning, vilket inte ens är en majoritet av en spelares totala antal byten under en match. Så därför krävs även här väldigt stora skillnader innan det på allvar börjar påverka en spelares möjlighet till att uppnå önskvärda resultat.

Som tydligt framgår av diagrammet så är alltså backparet 44-50 de som man skickat in på isen vid flest tekningar i egen zon. Oskar Carlsson är dock även den som haft störst andel av sina zonstarter i offensiv zon.

Även om skillnaderna är små så är Viktor Lang den back som haft tuffast zonstarter – precis som han är den som matchats mot tuffast motstånd enligt QoC-statistiken – så kanske finns det en liten förklaring där till hans låga CF%. Men, som tidigare nämnt, skillnaderna i arbetsbörda är väldigt små så de har troligen högst en marginell påverkan på de slutgiltiga resultaten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s