En värvning med Quarterbackpotential

Den mest intressanta värvning som BIK har presenterat hittills är – i mina ögon – Rasmus Bengtsson och detta inlägg kommer handla om den statistik jag har på honom.

Skärmavbild 2016-05-13 kl. 20.55.34

Vi inleder med en jämförelse av samtliga Björklövenbackar som jag har loggat någon match med denna säsong.
Några snabba förklaringar kring statistiken. GT är antalet matcher jag har loggat med den aktuella spelaren.
Rel. CF% är diffen mellan hur laget presterar med spelaren på isen kontra utanför isen. Här har diffen enbart tagits mot de matcher spelaren varit med i, för att försöka jämna ut lite i kvalitet på motstånd när jag inte har alla matcher loggade. Därav kan den i vissa avseenden se lite konstig ut när spelare med likvärdig rå CF% ändå har stora skillnader i sina relativa CF%.

Vi ser direkt att Bengtsson är en spelare som driver spelet i rätt riktning och den som haft mest positiv inverkan på skottdiffen när han varit på isen. Faktum är även att han har bäst måldiff(+4) av backarna i de matcher jag loggat. Men då vi vet att 16 matcher normalt är en alldeles för liten samplesize för att kunna påvisa en hållbar måldifferens så lägger vi inte så stor fokus där i detta inlägg.

Om vi ska gå vidare och titta på vilka styrkor Bengtsson har i spelet som gör honom till den speldrivare han är så väljer jag primärt att titta på zon-utgångar och försvar mot zon-ingångar för backar.

rb05_3

rb05_4

Här ser vi att Bengtssons största styrkor finns i hans spelsinne och smarta spel ur egen zon. Jag ser honom lite som en quarterback som är väldigt skicklig på att variera korta och långa uppspel där pucken landar på forwards i fart. Något som kan komma att bli ett väldigt bra anfallsvapen kommande säsong då nyförvärv som Rommel och Valkvae-Olsen gärna skjuts ur egen zon som raketer vid puckvinst – åtminstone har de gjort det i sina klubblag den gångna säsongen. Vid behov är han även rörlig nog för att kunna åka upp med pucken och placera den i motståndarnas ände på så vis.

Vad gäller försvar mot zon-ingångar så ser siffrorna helt okej ut där, även om jag gärna ser att antal kontrollerade ingångar pressas ner under 40%. Men i ett bättre fungerande mittzonsförsvar än det Löven visade upp under den gångna säsongen så tror jag egentligen inte det ska vara några problem att nå dit.
Optimalt vore ändå kanske att spela Bengtsson med en back som är stark vid egen blå, försöka styra motståndarens ingångar mot den sidan, pressa fram en dump som Bengtsson hämtar upp och skickar tillbaka spelet i anfallsriktning via ett bra förstapass.

När det gäller passningsspelet så kan vi även i statistiken över passningar vid spelvändningar som leder till avslut se att Bengtsson står ut:

rb05_5

Ska vi spinna vidare på ämnet Quarterback så har Bengtsson även under säsongen agerat quarterback i Lövens powerplay, där han varit ensam på blå i deras 1-3-1 uppställning vid powerplay.
Under sin tid i Löven var han inne på isen vid 7 av 17 Lövenmål i PP och gjorde 5 poäng på 24 matcher. Vilket får anses vara godkänd produktion i en 2:a uppställning, då de mest produktiva PP-backarna brukar ligga omkring 15 PP-poäng under en säsong. Här hade det varit intressant att se istider i PP för att på allvar kunna jämföra hur bra hans produktion står sig.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s