Passningsspelets inverkan på skotteffektiviteten

För ganska precis ett år sedan gjorde jag mitt inlägg om Skottzoner, avstånd och sannolikhet för mål där jag via swehockeys skottkartor sammanställde distansen till mål och hur det påverkade utfallet och sannolikheten för att pucken ska hitta nätet.

Denna säsong har jag fokuserat på passningsspelet och vilken inverkan det har på skottens sannolikhet för att resultera i mål. Det arbetet är såklart mer tidskrävande då det är egen insamling av all data via video som krävs och därav kommer inte min data täcka samtliga matcher under säsongen. Såhär långt har jag hunnit med att logga 100 matcher och totalt 7532 skott i spelet vid lika styrka, så känner att det är läge att ta en första titt på hur statistiken ser ut.

Skärmavbild 2016-05-14 kl. 05.13.36

Skärmavbild 2016-05-14 kl. 05.13.51

Det första diagrammet avser samtliga skott, alltså även blockade skott och skott utanför. Det andra innehåller enbart de skott som träffat mål.
Skottsektorn har jag valt att kalla A+B-zonen och på dessa 100 matcher har 89,77% av samtliga mål kommit därifrån. 46,95% av skotten har avlossats därinne.

Tittar man på staplarna så ser man att det är fyra situationer som sticker ut och där finner vi direktskott i skottsektorn, skott efter passning över centrallinjen i skottsektorn, returskott och direktskott efter pass över centrallinjen i skottsektorn. Den sistnämnda är den mest effektiva och där räddar målvakterna drygt bara 6 av 10 skott.

På många sätt väntat att det är just dessa situationer som orsakar målvakterna mest problem då det i regel är skott som kommer när målvakten är i förflyttning och därav kanske inte har optimal position i målet för att kunna stoppa pucken.

Styrningar är den situationen som kommer därefter, och när de väl träffar mål går lite mer än var femte styrning in i mål. Dock är det bara drygt hälften av styrningarna som väl träffar mål, vilket sänker dess totala effektivitet.

Det somliga säkert reagerar på är hur låg utdelning skotten utanför skottsektorn har. Endast 1% av skotten utifrån går direkt i mål. Det finns fortfarande dock såklart en stor vinning i att avlossa dessa skott då de hjälper till med att skapa styrningar och returskott – vilka båda delar har en hög utdelning – samt öppna upp försvar och skapa möjlighet för de situationer som har en betydligt högre sannolikhet att resultera i mål.
Så även om man primärt vill ta bort kärnan i den egna zonen för att stoppa möjligheterna till pass över centrallinjen och returskott, så bör man inte låta motståndarna härja helt fritt med skotten utifrån bara för att de i ett vakuum har en låg sannolikhet att generera i några mål.

Sett till den statistik dessa 100 matcher givit så finns det faktiskt ett större samband mellan CF(samtliga skottförsök oavsett distans) och måldifferens än mellan SCF(skottförsök endast i skottsektorn) och måldiff på såväl spelar- som lagnivå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s