Corsi-summering grundserien 2014/15

Dags att summera grundserien i hockeyallsvenskan 2014/15 genom att ta en titt på vilket Corsi%-värde samtliga 14 lag slutade på. Vi kör på med en tabell direkt.

corsi1415_1

Vi ser direkt att sluttabellens fyra första lag samtliga tillhör topp-5 i Corsi-statistiken. Men mitt ibland topplagen hittar vi nästjumbon AIK och att de inte placerat sig högre upp i tabellen beror på en extrem ineffektivitet framåt samtidigt som målvaktsspelet svajat hela säsongen för den forna SHL-klubben. Man låg 1,38% under ligans snitt i skotteffektivitet och 0,89% under snittet i räddningsstatistiken och fick ett PDO på 97,66, vilket är riktigt svagt. Med ett bättre målvaktsspel och kanske något högre effektivitet framåt är det mycket som talar för att AIK hade spelat ett kval uppåt nu istället för att försöka rädda det hockeyallsvenska kontraktet.

Något annat som står ut är självklart att Malmö kunnat missa topp-2 med sin fina EV Corsi på 59,34%. Malmö stängde grundserien med ett PDO på 99,25 och pga ett lågt PDO var man tvungen att hålla ett högt Corsi-värde säsongen igenom för att kunna vinna serien. Något man såg ut att göra, men när Joey Tenute skadades i omgång 40 så började skånelagets Corsi rasa. Från fantastiska 61,38% första 40 omgångarna till 51,72% under de sista 12 matcherna, vilket resulterade i att man under grundseriens tio sista omgångar spelade bort sig från topp-2 platsen. Under slutspelsserien har Malmös Corsi varit 51,49%.

Att Vita Hästen lyckades ta en fin åttonde plats och sedan även spela sig vidare till direktkval med ett så blekt Corsi som 42,66% är självklart anmärkningsvärt och beror på det otroliga målvaktsspel man haft hela säsongen.

Tänkte även att vi skulle ta en titt på hur det såg ut med EV Corsi för lagen under förra årets grundserie.

corsi1314_1

Återigen kan vi notera att toppen av Corsi-tabellen är snarlik med ligans sluttabell. 3 av de 4 bästa Corsi-lagen tog sig hela vägen till kvalserien och Djurgården – som hade ligans bästa Corsi-värde – tog sig hela vägen upp i SHL.

Vi kan också se att även förra säsongen så hade vi några topplag som huserade i botten av Corsi-tabellen. VIK som slutade tvåa i tabellen hade ligans tredje sämsta Corsi och BIK som slutade fyra hade det näst sämsta värdet. Båda de lagen hade dock ett helt fantastiskt målvaktsspel under grundserien förra året. VIK hade en PDO på 102,92 och BIK 102,56.

Under kvalet blev det extra tydligt att lagen var extremt beroende av fortsatt hög effektivitet då BIK endast lyckades vinna en match i play-off serien när målvaktsspelet och skotteffektiviteten fick en ordentlig dipp. VIK slutade sist i kvalserien med endast tre segrar på tio matcher, även det pga en sänkning i effektivitet och räddningsprocent.

En kraftig sänkning i utdelning påverkar såklart alla lag, men lag som själva driver spelet och ständigt skapar mer skottförsök/situationer än vad motståndet gör har logiskt sätt större chans att vara vinnande även under en sån period.

Annons

En reaktion på ”Corsi-summering grundserien 2014/15

  1. Pingback: Kortfattad Corsi |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s